Снимка: БГНЕС

Пикът на разпространението на коронавируса в Китай ще настъпи след 10-14 дни, според прогнози на ръководителят на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан, съобщи bTV.

"Трябва да засилваме профилактичните мерки за ограничаване на разпространението му и бдителността ни не трябва да отслабва" коментира Наншан.

Той отбеляза, че до този момент разпространението на коронавируса все още е в своя стадиен растеж. Китайски специалисти прогнозират, че епидемията ще достигне общонационално ниво, но ще си остане локална.

В същото време Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация, каза, че не са нужни мерки, които "ненужно пречат на международните пътувания и търговията" в опити да се спре разпростарнението на вируса. До този момент коронавирусът е причинил смъртта на 361 души в Китай.

Още по темата

Гебрейесус добави, че необходимите инвестиции в "епицентъра" в китай ще могат да помогнат за "минималното и бавно разпространение" на заразата по други места, както и това, че "може да бъде контролирана".

Според данни, които Гебрейесус посочи, до този момент са регистрирани 151 случая на заболявания в 23 страни извън Китай.Той похвали социалните мрежи за помощта им за спиране на дезинформацията за коронавируса и подчерта, че солидарността сега е от най-голямо значение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase