Снимка: Pixabay
fallback

Появата на първите унисекс тоалетни в Словения предизвика идеологическа и политическа полемика, а специално внимание привлече премахването на класическите писоари във факултета по политически науки в Люблянския университет, съобщава агенция Хина.

Сред обществеността се появиха коментари, че това е "левичарска провокация" и модно налагане на така наречената "джендър идеология" в образователната система. Други пък смятат, че това е положително явление в духа на съвременните ценности, съобщават словенските медии, цитирани от "24 часа".

"Имаме много транссексуални хора, които се чувстват застрашени в класическите тоалетни, защото търпят нападки заради различността си. Живеем в 21 век и желаем такива хора да се чувстват сигурни, това е най-малкото, което можем да направим", каза за портала Siol.net деканът на факултета Моника Голоб.

"Ако искаме да бъдем прогресивни, трябва да гарантираме на по-голям брой хора да се чувстват удобно и това е крачка напред в тази посока", коментира за словенските медии Нина Пеич, директор на Института за равенство на половете.

Съвсем друго мнение за унисекс тоалетните имат консервативните портали и организации. Порталът Домовина попита дали махането на писоарите в елитно образователно заведение, в което са учили много словенски политици, не е "символична кастрация" на мъжкия род и имитация на модните тенденции в чужбина.

"Не става дума за тоалетни, а за идеология, която все по-агресивно прониква в нашето общество, изнудвано от ЛГБТИ общността. Агресивно малцинство налага своите виждания и начин на живот на цялото общество", посочва Домовина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 4 години

Побъркан свят бялото се нарича черно ,доброто зло,лудоста става норма ....

39

Анонимен

преди 4 години

Тя България е нарисувана като тоалетна на една изложба !Обаче тоалртни по ушиците няма !Тук всеки си стиска или пикае около блоковете ?Иначе никой не с.е.р.е. по улиците защото няма къде .Изшиза че бъшгарите са обикноврнни ...

38

Анонимен

преди 4 години

По храстите пикайте и акайте. Там не са отбелязани мъжки ли са, женски ли са. Ако беше биологично обусловено, къде да пикаеш, природата щеше да се погрижи да има храсти за мъже и храсти за жени.

fallback