Снимка: Facebook
fallback

В магазин за алкохол в германския град Бад Бибра по щандовете се появи "Райхсбира".

В Twitter се появиха снимките на бирата, произвеждана от симпатизант на неонацизма, пише der Tagesspiegel.

Das wird man ja wohl noch brauen dürfen???? Nein, sollte man nicht!

75 Jahre nach der Befreiung von Ausschwitz. Deutschland in den 20er Jahren.

Die Geschichte wiederholt sich, wenn wir uns nicht klar und deutlich von Nazis distanzieren. Überall.

Wir sind @lautgegennazis! pic.twitter.com/hv4BhpkqTR

— Hans Sarpei (@HansSarpei) January 24, 2020


"Deutsches Reichsbräu" се продава за 18,88 евро за каса бира. Тази сума не е случайна и често се използва от неонацисти заради символиката.

1 и 8 са поредните букви в латинската азбука, с която се обознавават инициалите на Адолф Хитлер, а 88 така съответства на нацисткия поздрав "Heil Hitler".

Магазинът, заредил въпросната напитка е част от верига, която бързо се разграничи от действията на франчайза. Говорител подчерта, че крайно десните идеи не са толерирани от веригата и тя ще свали обозначителните си знаци от търговския обект още в понеделник.
 
Областния управител Гьотц Улрих от Християндемократическа партия в Германия, който е от Бад Бибра, открил снимките във Facebook.

"Толкова се срамувам! Докато президентът на Германия говори в Яд Вашем в Израел на 75-тата годишнина от освобождаването на концентранционния лагер "Аушвиц", в моят роден град се продава "Райхсбира!", пише Улрих.

Той изобличава и производителят на напитката - Томи Френк от Тюрингия, известен привърженик на неонацизма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Vive la France!

преди 4 години

Германия... проектчето на Бисмарк от 70-те години на 19 век. Загубило всички войни и останало с територия колкото Полша. Избили му рогата и тръгнало да коли половин Европа, а после защо го сринали със земята и му изнасилили жените. Понастоящем е окупирана сбирщина от пенсионери и бежанци, без армия, без култура, с грозен и безполезен език, говорен само в Лихтенщайн и в село Уйнo.

45

Анонимен

преди 4 години

До до 46Само дето в Северна Африка е имало СС дивизии, съставени от нeгpи ;р Май не е бил толкова лош 18, колкото са ви го набили в главите комундрелите.

44

Анонимен

преди 4 години

Че България е била съюзник на Германия по времето на Хитлер .И затова сме спасили всички български сврейчета от смърт .Незнам дали са ни благодарни .Германците знаят историята особенно около 1933 и на са грабили нитоИзнасилвали както руската армия влезнала от север .Питай стари хора как са се крили от руснаците

fallback