Снимка: Президентството
fallback

„Петият международен форум за възпоменание на Холокоста събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме“.

Това заяви президентът Румен Радев преди началото на възпоменателната церемония в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел, с която се отбелязват 75 години от освобождаването на Аушвиц и Деня за възпоменание на Холокоста.

Във възпоменателното събитие участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.
 
„България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо“, посочи държавният глава.

Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.
 
Румен Радев подчерта още, че този форум се провежда във време на проблеми и усложнена глобална среда за сигурност и изрази надежда събитието да спомогне за засилване на диалога и укрепване на сигурността.
 
В Тел Авив Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм „Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев, съобщи пресцентърът на държавния глава.
 
Президентът присъства на възпоменателната церемония в „Яд Вашем“ заедно със съпругата си Десислава Радева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Justice Defender

преди 4 години

Слава на Бог България запази живота на по-голямата част от евреите си около 49000,по чудо 8000 от бг са били спасени в посл. момент от гара в Пловдив благодарение само на няколко праведни българи застъпили се за тях, но около 12000 от БеломорскаТракия и Вардарска Македония изпратени в лагерите на смъртта на Хитлер, с който престъпник срещу човечеството Бг фашистко правителство е било съюзник. А и не само Русия има принос за победата над нацизма,но и Англия и САЩ,но почти цяла Европа е нацистка

19

Анонимен

преди 4 години

След Сталинград ги спасиха евреите, даже след навлизането на Съветската армия същите фашисти обявиха война на Германия.

18

Анонимен

преди 4 години

Българите сме СУПЕР! Спасили сме хората едно време и се помни и трябва да се знае! Да не се забравя! Бойко тиквата ни продаде!

fallback