Нова вълна бежанци към Европа няма да има, защото тя си е постоянна. Това няма да спре", коментира актуалната тема журналистът Мажд Алгафари в студиото на "Денят ON AIR".

"В Либия трябва да има някакъв мир. Турция има немалка граница в Средиземно море и всеки един конфликт в този район се отразява на бизнеса, на туризма и на всичко. Турция напоследък си постави сериозно ръката в целия район. Особено когато обърна почти тотален гръб на САЩ и на НАТО", смята Алгафари.

Според него обаче няма да има конфликт между Турция и Гърция. Турция ще се намеси съвсем за кратко, колкото да покаже, че тази работа няма да я бъде. Разбира се, либийското правителство ще трябва да си плати за тази военна помощ, каза експертът.

Още по темата

Според него Либия така или иначе е в разпад.

"Гражданска война в Либия има от свалянето на Кадафи. Тя няма да приключи. В момента, в който утихне малко огънят, ще се намери някоя друга държава, която да го разпали", категоричен беше Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че конфликтът там може да стане и глобален, но много зависи от "великите сили" - кой какви отстъпки ще направи и кой накрая ще си наложи интересите там.

Относно конфликта между Иран и САЩ Алгафари смята, че той е бил по сценарий.

"Политиката е една игра. Ако постоянно ѝ вярваш, никога няма да разбереш това, което искаш", посочи Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase