Снимка: БГНЕС
fallback

Иран ще накаже всички виновни за непреднамереното сваляне на украинския пътнически самолет, заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, който обеща, че ще има щателно разследване на тази трагедия, предаде Ройтерс.

"Това беше непростима грешка. Не може само един човек да е бил виновен за разбиването на самолета. Признанието за допусната грешка от иранските въоръжени сили е добра първа стъпка. Трябва да уверим хората, че това повече няма да се случи. Правителството на Иран е отговорно пред народа на Иран и пред другите страни, които са загубили свои граждани в тази самолетна катастрофа", заяви Рохани.

Президентът освен това каза, че властите на Иран ще създадат специална структура в системата на съдебните органи за разследването на причините и обстоятелствата около разбиването на украинския самолет край Техеран, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Начело на тази структура ще бъде професионален съдия, допълни Рохани.

Същевременно говорителят на иранската съдебна система Голамхосеин Есмаили каза, че няколко души са арестувани за ролята им в катастрофата със самолета, но не навлезе в подробности, предаде Ройтерс.

Oще по темата

„Има вече арестувани хора по това дело, но засега се намираме в началния етап на разследването“, каза говорителят, цитиран от агенция ILNA. Есмаили добави, че „ще бъдат обсъдени всички аспекти на този въпроса /разбиването на самолета/“.

По думите му „към днешния ден много хора участват в разследването“. „Нашите колеги са заети до 11 ч. вечер със следствена работа“, каза Исмаили.

Трагедията стана на 8 януари. Самолетът на Международните авиолинии на Украйна, който изпълняваше полет от Техеран за Киев, се разби малко след излитането. Загинаха всичките 176 души, които са се намирали на борда – 167 пътници от Иран, Украйна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан и деветимата членове на екипажа.

В събота иранските военни поеха отговорност за случилото се. Те заявиха, че са свалили самолета погрешка, като виновен е бил човешкият фактор – самолетът летял близо до военен обект и бил объркан с „вражеска цел“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Няма как да ги накаже виновните, Иран няма юристдикция в Русия.

6

Нафарфорий

преди 4 години

Егати и камиларската армия.....и искат атомно оръжие да разработват!!!!Който им позволи е луд! Параметрите на полета на самолет/ какъвто и да е той / няма абсолютно нищо общо с тези на каквато и да е ракета.И за да не направят разликата и дръпнат " спусъка ',ясно е как и колко вмирисания на водка раш ги е обучавал....Първо стреляй пък после мисли и отричай....

5

БОДИЛ

преди 4 години

***, свалиха самолета от некадърност и какво.....избиха най-много иранци в него !!??? Добре ,че нямат атомна бомба...нямаше на кого после да се извиняват .....отврат !!!

fallback