Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се лидерите на двата враждуващи либийски лагера - премиерът на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и командващият т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар - да се срещнат днес в Москва, за да подпишат споразумение за прекратяване на огъня, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен либийски представител.

Това ще открие пътя за възобновяване на политическия процес в Либия, заяви председателят на Държавния съвет Халед ал Мешри.

Още по темата

Сарадж призова либийците да "обърнат страницата на миналото, да сложат край на вътрешните раздори и да затегнат редиците, за да поемат по пътя на стабилността и мира", предаде още Франс прес. Той каза това в кратко телевизионно обръщение.

Високопоставен руски представител потвърди, че лидерите на двата лагера в Либия ще преговарят скоро в Москва, предаде Франс прес.

По думите му основни теми на разговорите между Хафтар и Сарадж ще бъдат условията по прекратяването на огъня и уреждането на конфликта.

Миналата седмица Русия и Турция се договориха за прекратяване на огъня в Либия от вчера - инициатива, която бе приветствана и от двете страни в конфликта. Още вчера обаче ПНС и ЛНА си отправиха взаимни обвинения в нарушаване на примирието, предаде ДПА.

През април миналата година ЛНА започна офанзива за превземане на Триполи, но бе спряна в подстъпите на либийската столица. Турция подкрепя ПНС и в началото на тази година изпрати войници в Либия, предизвиквайки опасения от ескалация на конфликта, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase