Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Германия - една от държавите, подписали през 2015 г. споразумението за ядрената програма на Иран, възнамерява да спаси този документ въпреки призива на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от него, посочи германското правителство, цитирано от Франс прес.

"Имаме различни виждания по темата за ядреното споразумение", каза говорител на германския министър на външните работи на редовна пресконференция.

В сряда американският президент призова европейците да напуснат споразумението, подписано през 2015 г. във Виена, което иранците също до голяма степен вече не спазват.

Oще по темата

"Искаме да използваме всички възможности, предлагани от споразумението, за да се придвижим към дипломатическо решение", каза днес говорителят.

"Нашата цел е да спасим споразумението, защото оставаме убедени, че то е правилният инструмент, за да се попречи на Иран да се сдобие с възможно ядрено оръжие", добави говорителят.

Представителят на правителството в Берлин настоя Иран да се "върне към поетите ангажименти" и да се откаже от намеренията си, представени в неделя като "петата и последна фаза" от план за намаляване на ангажиментите на Техеран в ядрената област. Иран заяви, че вече не се чувства обвързан от никакви ограничения "за броя на центрофугите си".

Франция и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вчера също защитиха споразумението, в което продължават да участват пет държави: Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия. САЩ се оттеглиха от него през 2018 г., припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Франция е велика

преди 4 години

Какъв глас на разума са тези ненормалници, запалили две световни войни и съсипващи Европа за трети пореден път? Без Франция и просветителските идеи за нация, проектчето на Бисмарк от 70-те на 19в. нямаше дори да съществува. Франция е майка на световната цивилизация, тя е великата, а не някакви бюргери. Аман от незнайковци. Vive la Republique, Vive la France!

4

Германия е велика!

преди 4 години

Германия е глас на разума в море от тикви. Велика нация, модел за подражание. Истински Лидер на свободния свят.Ich liebe Deutschland!

3

Анонимен

преди 4 години

И на кой му дреме за някакви жендъри и от съюза на жендърите? Големите спасители, мислят си че спасяват света, всъщност се докара най-жалкото положение в историята Европа - сега Грета и зелените сектанти ще довършат процеса на охльовизация.

fallback