Снимка: Reuters

Изказването на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, че отношенията между Вашингтон и Пхенян са в застой е причина за мрачната перспектива пред международните отношения. Ким Чен-ун предупреди ясно, че Северна Корея ще продължи развитието на ядрената и ракетната си програма. Това каза в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria международният анализатор Георги Киряков.

Той е на мнение, че Северна Корея ще бъде фактор за дестабилизирането не само на Югоизточна Азия, но и на целия свят.

“Ядрена Северна Корея, която има и ракетна програма, способна да уязви континентална Америка, е заплаха не само за региона", коментира Киряков и информира, че има опити за направляване на външната политика на Северна Корея от страна на Русия и Китай.

"Азиатската страна се нуждае от външен защитник – Русия, като световна военна сила, и Китай като световна икономическа сила", посочи анализаторът.

По думите му тези два фактора влияят на външните отношения на Северна Корея със света. Според него това е причината страната да бъде дестабилизиращ фактор в световен мащаб.

"Разцеплението в единството на Запада е видимо и дава поле за действие на противниците. Тази слабост ще се използва максимално от Русия и Китай", убеден е Георги Киряков, когато става въпрос за развитието на отношенията между САЩ и Европейския съюз.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase