Снимка: Reuters, архив

Френските власти получиха разрешение да търсят укрити доходи и избягване на плащането на данъци върху тях и в социалните профили на граждането, след като Конституционният съд постанови, че намерението на правителството не противоречи на основния закон на Републиката.

Идеята да се проверява за снимки, качени в социалните мрежи, които могат да показват собственост, която не е декларирана, е част от по-широк закон, приет миналата седмица. Той цели да подобри данъчната събираемост и да се справи с неплащането на налози.

Финансовият министър Жерар Дарманен нарече новите правила “още едно средство за борба с измамите”. Пред френския вестник “Фигаро” той заяви, че “ако не плащащ данъци във Франция, но продължаваш да постваш снимки в Инстаграм от Франция, може да има проблем”.

Магистратите обаче предупредиха, че съдържание, което е защитено от парола, не трябва да се използва в разследванията на данъчните, които не бива да се простират отвъд публичната информация, поствана от гражданите в интернет. Националният регулатор трябва да следи за стриктното спазване на закона и за начина, по който властите използват събираната информация.

Въпреки решението на съда правозащитни организации и агенцията за защита на личните данни CNIL изразиха тревога, че новите правомощия могат да нарушат правото на гражданите на личен живот, съобщава Би Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase