Снимка: архив, Reuters
fallback

Заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер предупреди, че необходимостта от електричество за интернет води до последици за околната среда, предаде ДПА.

Датчанката каза в неделя в интервю за медийната група "Функе", че разрастването на цифровизацията ще изисква още повече електричество.

"Стриймингът на филми е много енергийно интензивен. Само помислете за сървърите, които се нуждаят от вентилация", каза Вестагер.

По думите й това ще е огромно предизвикателство за амбицията на Европейския съюз да стане въглеродно неутрален до 2050 г.

Стрийминг платформи като Netflix и YouTube, както и програми като Skype, използват годишно 200 милиарда киловатчаса електричество, показват данни на германската енергийна компания "Еон".

Миналата година стрийминг платформите са използвали толкова електричество, колкото всички домакинства в Германия, Италия и Полша взети заедно, подчерта Вестагер, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

До Боби

преди 4 години

Не искам да те разочаровам, но цената на строителството за стената и контрастената (Белмекен) + довеждащите деривации за пълнене на горния изравнител (пак там, с дължина от близо 90 км) + довеждащите тунели и тръбопроводи + сградата на ПАВЕЦ-а, особено ако е подземно изпълнение (ПАВЕЦ Чаира) + усложненията при лоша геология в основата на стената или по трасето на провеждащите съоръжения, може в пъти да надхвърли цената на хидро- и електромеханичното оборудванеСправка: проекти на Световна Банка

64

Боби

преди 4 години

До До Боби 53Има ПАВЕЦ които са построени специално не реално езеро/а да е пригодено за ПАВЕЦ. Самите водоеми са буквално с идеална овална форма. Излят е бетон за да се изравни повърхността и след това дори е сложено каучуково покритие за да няма никакви течове. Когато се изпразва горния резервуар то той се изпразва до 99% - както казах няма риба няма наноси и това увеличава ресусрса на помпите и Генераторите - все пак те са най-скъпата част от ПАВЕЦ

63

До Боби 53

преди 4 години

Казваш: "...Прави разлика между една инсталация която да се ползва само за ПАВЕЦ(дори риба или дори водорасли там не могат да виреят, няма наноси от река които да намаляват обема и прочие..."........Предлагам ти, някой уикенд да се разходиш до яз."Въча" (бивш "Антонивановци") да разгледаш плаващите къщички и да попиташ някои от посетителите или рибарите по бреговете дали се гледа риба в язовира. После питай и за подязовираната ПАВЕЦ Орфей. Ако не можеш, влез в уикито или в сайта на НЕК...

fallback