Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп скастри директора на ФБР Кристофър Рей днес, ден след като вътрешният надзорен орган на Министерството на правосъдието (към което спада ФБР) обяви, че не е констатирало политическа пристрастност, когато бюрото е започнало да разследва контактите между президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия, предаде Ройтерс.

Както съюзниците на Тръмп, така и неговите критици намериха основания за подкрепа за себе си в заключението на надзорния орган, публикувано вчера. В него се констатират 17 грешки на ФБР, но тези констатации едва ли ще прекратят полемиката около легитимността на разследването, превърнало се в едно от главните предизвикателства пред президентството на Тръмп.

В интервю за телевизия Ей Би Си Рей бе запитан дали мисли, че ФБР нечестно е взело кампанията на Тръмп на прицел. Шефът на ФБР, който бе назначен на този пост от Тръмп, отговори твърдо "Не".

Това обаче предизвика острата ответна реакция на Тръмп, който писа в Туитър: "Аз не зная кой доклад е чел директорът на ФБР, но със сигурност не този, който ми бе даден на мене. . . С такъв подход ние никога няма да можем да оправим ФБР, което е тежко разбито, макар че там работят някои от най-славните мъже и жени!"
Представители на ФБР и на Белия дом засега не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар по туита на Тръмп.

В интервюто си вчера Рей каза, че е взел насериозно грешките на ФБР, но посочи основния извод на надзорния орган, който е констатирал, че разследването "бе открито и с адекватен анализ и пълномощия". Той също така отхвърли тезата, лансирана главно от Тръмп и неговите поддръжници, че Федералното бюро за разследване е част от бюрократичната мрежа на "дълбоката държава", поставила си за цел да подкопае позициите на Тръмп.

Рей добави, че тази теза е обидна за хората, работещи във ФБР, които "вършат работата си с професионализъм, хъс, обективно и с кураж".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

антисоросоид

преди 4 години

До 3 УчуденПрепратът е скалъпен от демократическата партия която е купена от онаямършаСорос. С встъпването си като президент ТКръмп подгони Сорос за неплатени милиони данъци и солос чрез своята собственост демосратическата партия започнаха атака.

4

Анонимен

преди 4 години

Веднъж зависим от руснаците - зависим за цял живот!

3

Учуден

преди 4 години

А защо не казахте какво е казал по случая разследващия скалъпеното разследване срещу Тръмп? Джон Дуръм. Който има всички правомощия да привиква и разпитва . Разбира се че срещу Тръмп бе скалъпен опит за преврат от службите.

fallback