Снимка: БТА
fallback

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес отново обеща Израел да анексира части от окупирания Западен бряг, предаде Франс прес.

"Време е да упражним израелския суверенитет върху долината на Йордан и да узаконим всички колонии в Юдея и Самария", каза израелският лидер, използвайки библейския термин за Западния бряг, палестинска територия, окупирана от Израел. "Те ще са част от израелската държава", изтъкна Нетаняху на конференция, организирана от израелския всекидневник "Макор ришон".

Израелският премиер повтори обещанието си в момент, в който се опитва да убеди опонента си Бени Ганц заедно да сформират правителство, което да се възползва от новата позиция на САЩ за израелските селища в Западния бряг.
Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви миналия месец, че Вашингтон вече не смята селищата за незаконни от гледна точка на международното право, припомня Франс прес.

Бенямин Нетаняху не успя да сформира правителство след тазгодишните повторни парламентарни избори на 17 септември (първите бяха произведени на 9 април). Провал с тази задача претърпя и лидерът на движението "Синьо и бяло" Бени Ганц.

По тази причина президентът Реувен Ривлин възложи на израелския парламент да излъчи кандидат за премиер до сряда, за да бъде сложен край на политическата криза и за да бъде избегнат риска от трети парламентарни избори в Израел за по-малко от година. В същото време Нетаняху предложи на опонента си да сформират коалиционно правителство.

"Предложих на Бени Ганц правителство на единството", изтъкна Нетаняху, според когото "все още не е късно и това може да бъде направено. Тази седмица е важна, ще узнаем дали израелците отново ще гласуват или здравият разум ще ни позволи най-сетне да постигнем желаното единство", каза още премиерът на Израел.

Израел е начело на глобалните усилия за сдържане на иранската агресия, заяви на конференцията на "Макар ришон" Нетаняху, цитиран от ТАСС. "Ние непрестанно полагаме усилия за въвеждането на санкции срещу Иран, за упражняването на натиск върху Иран, за активно военно противодействие на Иран в опитите му да установи присъствието си на нашата граница", подчерта израелският премиер. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

Политиката е:В Газа рушат, а в Западния бряг строят и градят.

19

Гробокопач

преди 4 години

До АнгелПодобни хуморезки за ценността на евреите дължаща се на тяхната лукавост и интригантство сред народите, скоро не бях чел. На евреите исляма е нужен, защото той е част от юдаизма. Ислямът е ултрарадикалният юдаизъм. И двете "вери" са безкрайно вредни и единственото, което може да ги прекрати в световен мащаб е Тенгриянството.

18

Анонимен

преди 4 години

12 те племена на Израел - имената им са в Библията. Проверете им гербовете/всяко племе има герб/ да разберете към кое време ни е губернията.

fallback