Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като много оскърбително изказването на френския си колега Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО, предаде Франс прес.

"Смятам, че това е много оскърбително", заяви Тръмп на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на срещата на върха на организацията в Лондон по случай 70-ата й годишнина.

Президентът на САЩ отбеляза, че възнамерява да обсъди въпроса с френския си колега по-късно днес.

Още по темата

"Това е едно много, много злобно изказване по адрес на 28 държави", каза Тръмп. Той заяви, че бил много изненадан от тези думи на Макрон и ги намира за много опасни за Франция. "Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция", увери Тръмп.

На среща в Париж със Столтенберг в четвъртък Макрон каза, че остава на своята позиция за "мозъчната смърт" на НАТО, и изрази съжаление, че последните две срещи на върха на алианса са били посветени единствено на начини да се облекчи финансовата тежест за САЩ, припомня БТА.

В същото време "стратегически въпроси за мира в Европа, отношенията с Русия, темата с Турция или кой е врагът (на НАТО) не бяха решени", заяви френският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase