Снимка: Reuters

Макрон защити думите си за "мозъчната смърт" на НАТО в навечерието на срещата на върха на алианса, пише в. "Гардиън" във връзка с вчерашната среща в Париж между френския президент и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Изданието отбелязва, че френският президент е определил това свое изказване като "необходим сигнал за пробуждане" и е разкритикувал Турция.

Още по темата

Еманюел Макрон е изолиран, съюзниците от НАТО отхвърлят твърдението му, че организацията е в "мозъчна смърт", пише друг британски ежедневник, "Дейли телеграф".

Вестникът коментира, че вчера Макрон е останал изолиран от лидерите на другите страни от НАТО, след като е защитил изказването си, че организацията се намира в "мозъчна смърт".

Острата му оценка по отношение на трансатлантическия съюз е била отхвърлена от съюзниците в ЕС, които искат да свържат по-силно страните от алианса една с друга пред лицето на заплахите от Русия и други агресори, отбелязва "Дейли телеграф".

Във връзка с това изданието допълва, че е научило, че на срещата на външните министри от алианса миналата седмица в Брюксел изказването на Макрон не е срещнало никаква подкрепа, като най-острият критик е била Германия.

Франция срещу останалите от НАТО, обобщава в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в материала си за вчерашната среща в Париж между френския президент и генералния секретар на пакта.

Без значение дали става дума за Русия или за бюджета на НАТО, френският президент Макрон се цепи от останалите за всичко. Партньорите са подразнени и вървят по свой път, различен от неговия, коментира германският ежедневник.

Макрон предупреди Турция за солидарността между съюзниците в НАТО, пише в. "Файненшъл таймс".

Британското издание цитира думите на френския президент, че интервенцията на Анкара в Сирия "поражда въпроси" относно алианса.

Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Индипендънт" акцентират върху темата за финансирането на НАТО.

НАТО предложи на Тръмп "бюджетен бонбон" в навечерието на срещата на върха, пише в заглавие американският ежедневник във връзка със срещата Макрон-Столтенберг в Париж.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че вчера генералният секретар е заявил, че Съединените щати и Германия вече ще имат еднакъв принос за бюджета на пакта.

Британският "Индипендънт" коментира, че на срещата на върха на НАТО в Лондон на 3 и 4 декември по случай 70-годишнината на алианса се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп отново да поиска европейските страни и Канада да увеличат отбранителните си разходи.

В. "Уолстрийт джърнъл" акцентира върху изказването на френския президент на пресконференцията с генералния секретар на алианса за ролята на Франция в африканския регион Сахел.

Франция ще преразгледа военната си роля в Африка след смъртоносната катастрофа с хеликоптерите, пише американският ежедневник в заглавие.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че Франция преразглежда ролята си на водеща страна в контратерористичните операции в Африка, след като преди дни 13 френски войници загинаха при сблъсък на хеликоптери.

Президентът Макрон е наредил да бъде направена преоценка на ролята на Париж в региона Сахел с оглед намаляването на военното присъствие на САЩ в Африка, допълва изданието.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase