Снимка: архив, Reuters
fallback

Словашкият парламент отхвърли за втори път европейския договор, защитаващ жените от насилие, и призова популисткото правителство на страната да положи усилия, за да попречи на неговото ратифициране от ЕС, предаде Франс прес.

Истанбулската конвенция от 2011 г., първият юридически обвързващ текст на европейско ниво в тази област, е ратифициран вече от 24 страни, сред които повечето страни членки на ЕС. Полша го прие, но България например го отхвърли миналата година, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Тази конвенция на Съвета на Европа касае превенцията и борбата срещу насилието спрямо жените и домашното насилие. Страните, които са я подписали, се ангажират да се борят с насилието срещу жените, домашното насилие и изнасилванията в семействата, както и срещу гениталните осакатявания.

Oще по темата

Словашкият парламент отхвърли текста за първи път през март, като каза, че той противоречи на конституционната дефиниция за брака в Словакия, определен като хетеросексуален съюз.

Словашките националистически депутати вчера дори стигнаха още по-далеч, като гласуваха резолюция, която призовава правителството да попречи на ЕС да приложи разпоредбите на конвенцията, които не са включени в словашкото законодателство. Тази резолюция бе приета с 93 гласа "за" срещу 29 гласа "против" и 13 "въздържали се".

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич определи тази инициатива като достойна за съжаление крачка назад. "Европейските правителства трябва да правят повече, а не по-малко, за да сложат край на насилието спрямо жените", допълни тя.
Истанбулската конвенция не споменава експлицитно хомосексуалния брак, но много словаци виждат в нея заплаха срещу традиционните семейни структури.

Породила полемика промяна на словашката конституция, въведена през 2014 г., дефинира брака като съюз между мъж и жена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Ромопиец

преди 4 години

-до 56: ТИ си въпросният "***", при това порядъчно "пропит" с "ром" ;-)!!!

53

До 56

преди 4 години

Ти си!!!

52

До Конвенцията

преди 4 години

Нека защитниците на ИК прочетат внимателно обяснителното писмо към нея, което е неразривно свързано с нея. Там е същността й.Там пише какво ни се готви, а не в заглавието.Който не си направи труда да г и прочете може само да плямпа...

fallback