Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейски полицейски служби извадиха от строя няколко интернет сървъра, използвани от "Ислямска държава", нанасяйки значителен удар върху способността на въоръжената групировка да разпространява пропаганда онлайн, заяви Европол, цитирана от Ройтерс.

При акцията са закрити голям брой профили и уебсайтове на медийния орган на групировката, посочи Европол.

"Те изчезнаха от важна част от интернет", заяви говорителят на белгийската прокуратура Ерик ван дер Сипт на пресконференция в щабквартирата на Европол в Хага. "Към момента не мога да кажа, че е на 100 процента, ще видим как ще се възстановят от това. За да го направят обаче, ще са им нужни огромни усилия", добави той.

Полицейски служители, участвали в съвместната акция на Европол и полицейските служби на 11 страни, заявиха, че миналата седмица от интернет се премахнати около 26 000 обекта, включително голям брой канали за връзка.

Преди това Европол заяви, че работи с девет от най-големите платформи в интернет за противодействие на пропагандната дейност на "Ислямска държава", включително с Google, Twitter, Instragram и Telegram.

На сайта си Европол посочи, че миналата седмица в продължение на два дни са проучвани "пропагандни видеа, публикации и профили в социални мрежи, чрез които е изразявана подкрепа за тероризъм и насилствен екстремизъм“, предаде БТА.

"Тelegram е доставчикът на онлайн услуги", където са открити най-много незаконни материали, заяви Европол. "В резултат значителна част от ключовите играчи в мрежата на "Ислямска държава" в Тelegram беше изтласкана от тази платформа", посочи полицейската служба.

Тя изтъква съдействието, оказано от Тelegram, и допълва, че компанията помага на Европол "да изкорени зловредното съдържание".

Засега Тelegram не са отговорили на запитване за коментар.

"Ислямска държава не е само на бойното поле. Чрез тези медийни канали те радикализираха и вербуваха голям брой чуждестранни бойци в нашите страни", заяви Ван дер Сипт. "Между тази дейност и радикализацията на европейските граждани има пряка връзка", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

е логично!

преди 4 години

Европа удари "Ислямска държава" в интернет - спря да и дава пари!

10

И

преди 4 години

Съсипаха я тая ИС. държава. ТЕРОРИСТИТЕ ТРЕПЕРЯТ !!!!

9

аа

преди 4 години

абе тия са по зле и от нашите служби

fallback