Снимка: Reuters, архив

Шведската прокуратура прекрати разследването срещу Джулиан Асандж, който в момента се намира в затвор във Великобритания, съобщи прокурор, свързан с разследването срещу основателя на WikiLeaks. Той беше разследван по обвинение в изнасилване.

Заместник-главния прокурор на страната Ева-Мари Першон даде пресконференция във връзка с разследването, съобщи Guardian.

Още по темата

Ева-Мари Першон обяви, че разследването е прекратено, защото доказателствата са вече ненадеждни, заради дългото време, което е минало от въпросните събития.

През юни шведският съд постанови, че Асандж не е нужно да е задържан. Това означаваше, че макар и предварителното разследване да не се преустановява, той няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитван във Великобритания.

Два месеца по-рано Асандж беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон, където той се укриваше от 2012 г. Той беше арестуван непосредствено след това и в момента излежава 50-седмична присъда за нарушаване на гаранция, постановена от британския съд през 2012 г.

Срещу него има и заповед за екстрадиция в САЩ. Вашингтон обвинява Асандж в публикуването на засекретени документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase