Снимка: БТА, архив

Турция ще прочисти района край границата си бойците на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), ако Русия не изпълни задълженията си по постигнатото двустранно споразумение между Анкара и Москва по-рано тази седмица, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на Турция и Русия във вторник, руската военна полиция и сирийски правителствени части поемат задачата да прочистят бойците на СЗН от ивица в Северна Сирия с дълбочина 30 километра от турската граница. Анкара разглежда СЗН като терористична организация.

Ако този район не бъде прочистен от терористи до края на изтичането на 150-часовия срок, ние сами ще се заемем със ситуацията и ще извършим цялата работа по прочистването, каза Ердоган.

Той повтори и предишната си заплаха да "отвори границите" за бежанци към Европа, ако европейските страни не подкрепят плановете на Анкара за зона за сигурност в Североизточна Сирия, където да бъдат върнати сирийски бежанци, избягали в Турция.

Ердоган обвини ЕС в лъжа, тъй като е обещал 6 милиарда евро на Турция за настаняването и прехранването на сирийските бежанци в страната. Президентът посочи, че досега ЕС е предоставил половината от обещаната сума.

Турция е похарчила около 40 милиарда евро за бежанците, каза Ердоган.

Ако плановете на Турция за връщане на бежанците, не бъдат подкрепени, ние няма да имаме друг избор, освен да отворим границите. Ще отворим границите и те ще могат да отидат в Европа, подчерта турският държавен глава. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase