Снимка: Reuters
fallback

Зелените партии бележат исторически успех на парламентарните избори в Швейцария, където темата за климатичните промени доминираше в предизборната кампания. 

Според първите прогнозни резултати, двете местни зелени формации печелят близо 20% от гласовете. Това вече беше определено от наблюдатели като "зелен ураган", предаде Bulgaria ON AIR

Зелените печелят 13,2 на сто от гласовете (повишение от 6,1 на сто), а Зелената либерална партия - 7,8 на сто (ръст с 3,2 на сто). Антиимиграционната Швейцарска народна партия губи 3,8 на сто, но остава на първо място с 25,6 на сто от гласовете на избирателите.

Социалдемократите получават 16,8 на сто (спад от 2 на сто), а либералите - 15,1 на сто (-1,3 на сто). Християндемократическа партия на Швейцария си запазва 11,4 на сто от гласовете, губейки само 0,2 на сто, но с това спада на пето място.

В резултат на изборите лявата швейцарска Зелена партия печели 17 допълнителни депутатски места, с общо 28 депутати. Нейната председателка Регула Риц вече заяви, че партията е готова за дискусии за евентуално участие в правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Е това е

преди 4 години

Пример за фалшиви новини

2

Хибридна новина

преди 4 години

А всъщност зелените са на 5то (пето) място в преброяването със 2 (два пъти) по-малко гласове от първите !!!

1

Анонимен

преди 4 години

Вестник"Работническо дело"от 1968г.Състезават се американски и съветски лекоатлети по бягане на стадион. Американският завършва първи,а съветският втори.А във вестника пише:"Съветският бегач зае почетното второ място,а американецът завърши предпоследен".

fallback