Карлес Пучдемон. Снимка: архив, Reuters
fallback

Намиращият се в изгнание в Белгия бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон се предаде на властите, след като Испания издаде нова заповед за ареста му след постановените присъди срещу 12 други сепаратистки лидери, предаде Асошиейтед прес.

Пучдемон "се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си", съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест.

Oще по темата

В текста пише, че бившият каталунски премиер отхвърля заповедта и се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания.

Не е ясно дали в момента Пучдемон е задържан и разпитван.

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания.

Каталунските сепаратисти организираха референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен, припомня АП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Кукловодът

преди 4 години

До Анонимен"Е то по същата логика Корсика насила е във Франция.Шотландия в Британия .Крим в Русия .Сицилия в Италия"Крим е след Референдум Шотландия е ПОРОБЕНА и все още не е свободна. Сега обаче хората се надяват след Брекзит, да се освободят най-сетне.Корсика и Сицилия са млко с по дуги статуси и нямат място за сравнения с горните 2 случая. Но идеята ми беше, че сега е време западняците да отпият от тяхната си отвара и да покажат, че са демокрации само на думи и за чужда сметка/кръв.

23

Анонимен

преди 4 години

Българите се освободихме от имперските окови през 1878г., сега е ред на братята каталунци. Имате българската подкрепа и тази на световната общност.

22

Анонимен

преди 4 години

Варавт хората в затвора в Испания само защото са направили демократичен реферндум дали да останат в държавата, или не. Фашистка гнусна Испания. Колко ще ги държат насила в Испания10 години,50,100 и накаря ще се освобдят.

fallback