Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Имат ли почва референдумите по гражданска инициатива в Европа, трябва ли да се въведат нови правила в интернет и защо популизмът набира такава скорост в западния свят?

Тези и още теми коментира за Bulgaria ON AIR френският политически философ, преподавател в Сорбоната и специалист по въпросите на управлението и властта – Пиер-Анри Тавоайо. С него разговаря Цветана Балабанова.

"Народът трябва да управлява. Това е и дефиницията на Линкълн за демокрацията. Управление на народа, от народа и за народа. Една гениална дефиниция, която е много трудно да се приложи на практика, защото не знаем какво точно са управляващите и кой е този всевластен народ", обясни той, запитан кой трябва да управлява.

По думите му затъваме в популизъм, щом някой дойде и каже: Народът, това съм аз. Тавоайо е категоричен, че народът не е един образ или лице, което да срещнеш, а е метод.

На мнение е, че демокрациите ни са станали твърде неефективни и именно това води до кризи. Гражданите имат чувството, че хората, които са избрали, не могат да решат проблемите им.

"В момента европейските демокрации са джуджета, които се карат помежду си и не виждат, че на световната сцена има нова първа сила - Китай. Голямата игра е между Китай и САЩ - това е катастрофа. Надявам се ЕС да се превърне в самостоятелна сила, наравно с Русия, Китай и САЩ", коментира Тавоайо.

"Родиха се фалшивите новини, масовата манипулация... Публичното ни пространство е преобърнато наопаки и още не сме съвсем сигурни как да се ориентираме в него. Резултатът е, че имаме дебат в криза. Ще успеем да се справим, но трябва да определим правила в превърналото се в дива джунгла публично пространство, в което истината и лъжата се размиват. Трябва да наложим граници и да поставим пазачи", каза още философът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Но в същото време подчертта важността на това да избегнем цензурата. Интернет гигантите като Google, Apple и Facebook трябва да носят отговорност за съдържанието си, смята Пиер-Анри Тавоайо.

"Във всеки вестник има отговорен редактор, той носи наказателна отговорност. Може да бъде осъден в случай на клевета. Социалните мрежи ще бъдат принудени да носят отговорност за своето съдържание", посочи философът за зрителите на "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Уточнение

преди 4 години

До Анонимен 12Няма демокрация, това е диктатура на парите. Социализмът пък беше диктатура на идеите, но все пак беше много по-човеколюбива система.

11

Анонимен

преди 4 години

Социализма трябва да се върне. Той е вид демокрация, НО по-добрият вид. Това е народната демокрация, нищо че тук има тафталогия. Другата демокрация е буржоазната. Ние сме точно такъв вид - буржоазна демокрация. уж от народа за народа, ама 80% от принадената стойност отива в джобовете на буржоазията. За 5% от населението 80% от благата. Има и едни 5% "работническа аристокрация" която припява на буржоазията и 90% размазан от безпаричие народ. Има и 100 кресливи партии.

10

venix

преди 4 години

Както не веднъж съм казвал: "Комунизмът и демокрацията сами по себе си не са лоши идеи, но никога никъде не са били имплементирани правилно. Може би ни е нужен строй, който да е комбинация и от двете.". Винаги ще има едни, които да стърчат над другите.

fallback