Снимка: Reuters
fallback

Хиляди хора от коренното население на Еквадор се събраха вчера в столицата Кито на протест срещу правителството, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените демонстрации и последвалите сблъсъци накараха президента Ленин Морено да изведе правителството си от града.

Южноамериканската страна със 17-милионно население изглежда е достигнала опасна патова ситуация, парализирана от липсата на обществен транспорт и блокадите на пътища, които са тежък удар за и без това уязвимата икономика.

Насилието продължава от предишната седмица, когато Морено обяви решение за спиране на субсидиите за горивата след рязък скок в цените им, предаде БТА.

Протестиращи превзеха петролни обекти и държавната петролна компания "Петроеквадор" предупреди, че загубите може да достигнат 165 000 барела на ден или близо една трета от общото производство.

Вчера протестиращи преминаха през полицейските заграждения и някои от тях влязоха в празната сграда на парламента. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги прогони.

Протестиращи от местните племена окупираха пречиствателни станции за вода в град Амбато, на юг от Кито, предизвиквайки опасения за водоснабдяването на столицата, съобщиха местните власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Който нож вади

преди 4 години

Ленин предаде Асандж и искаше да сваля Мадуро - нож извади и от нож ще умре.

13

Гостенин

преди 4 години

Леле-мале, колко е лесно комунист да обвини друг комунист за предател. Две думи само!Ленин е бил вицепрезидент при любимия ви Кореа - от 2006 до 2017, а ан изборите Кореа се отказва от четвърти мандат. Комунист до мозъка на костите и строи "социализма" на Кастро и Мадуро.Та толкоз за американския слуга, дето всъщност си е комунист какъвто трябва да бъде.

12

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 8"соц. попарата" не я ли натвори първото правителство на СДС начело с Филип Димитров и икономическите "съветници" от Търговската камара на САЩ Ричард Ран и Роналд Ът + бонус включване от второто правителство на СДС с Иван Костов + НДСВ, при които цените растяха стрократно в месец, по изискване на МВФ, а след това преди влизането в ЕС, същите наложиха като условие за членство облагането с данък на лекарствата и други стоки от първа необходимост.

fallback