Снимка: Reuters

Руският вицепремиер Юрий Борисов изрази вчера в Каракас подкрепата на Москва за венецуелския президент Николас Мадуро, предаде Ройтерс.

Москва се превърна в последен пристан за социалистическото правителство на Венецуела, като руското правителство и руският петролен гигант Роснефт му предоставиха най-малко 17 милиарда долара заеми след 2006 г.

На фона на това, че десетки западни и латиноамерикански страни разглеждат Мадуро като нелегитимен президент на Венецуела, подкрепата на Русия и Китай се оказва изключително важна за него.

На среща между руските и венецуелските правителствени служители в Каракас с участието на Борисов венецуелският вицепрезидент Тарек Ел Аисами благодари на Москва за улесняването на доставките на петрол въпреки американските санкции.

"Руско-венецуелските отношения са в най-добрия си момент и ние показахме, че насред трудности можем заедно да вървим напред с ефективна политическа и дипломатическа координация между двете правителства", заяви Ел Аисами.

Борисов подчерта подкрепата на Москва за Мадуро. Нарастващият обем на двустранната търговия е признак за легитимността на правителството на президента Николас Мадуро, изтъкна руският вицепремиер.

Венецуелският лидер Николас Мадуро и руският президент Владимир Путин обсъдиха накратко дълговете на Каракас към Русия по време на посещението на Мадуро в Москва миналия месец, припомня Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase