Снимка: pixabay
fallback

Учени от Буркина Фасо използваха ново оръжие в борба срещу маларията и навлязоха в деликатен дебат по биоетика, като пуснаха хиляди генетично стерилизирани комари в природата, съобщи Ройтерс.

Експериментът е първият по рода си, излязъл от лабораторията. При използвания метод се редактира ген, който след това се разпространява в популацията - в случая пречи на възпроизводството.

Инвестициите в лекарства, мрежи против комари и инсектициди забавиха настъплението на маларията през последните 20 години, в Африка, където са 90 процента от случаите в света. Болестта обаче пак е убила повече от 400 000 души на континента през 2017 г.

"Конвеницоналните средства, с които разполагаме, вече достигнаха максимума си" - д-р Абдулайе Диабате, който ръководи експеримента за фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

Учените са пуснали генно модифицираните комари в Сурукудинга, село в западната част на страната. Комарите са инжектирани като ембриони с ензим, който разпространява блокираща женската репродукция модификация. Той действа само при три основни вида насекоми от повече от 3500 съществуващи в света.

Целта на проекта не е да ликвидира комарите, а да намали гъстотата им. В лабораторни условия експериментът е извършен в лондонския Имперски колеж. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Русе

преди 4 години

И ние искаме такива комари. Да пратят пет буркана за догодина.

5

Анонимен

преди 4 години

А за комунистите кога ,за да не се разпространява заразата по наивните интересчии подкрепящи ги.Всички комунисти да се стерилизират,защото са по нагли и досадни от комарите!

4

Анонимен

преди 4 години

Проблемът е, че не знаеш в каква посока ще поеме мутацията на гена. Колкото и ефективен да е методът, при няколко процента от комарите въпросната намеса може да доведе до неочаквани резултати.

fallback