снимка: Ройтерс
fallback

Изборите са прекрасно нещо, особено в демокрациите, но имат недостатъка, че не винаги автоматично произвеждат еднозначен победител.

В момента например доста сложна е ситуацията в Испания. Дори принц Фелипе сега трябваше да осъзнае, че не може да предотврати нови избори. На 10 ноември испанците ще се опитат за втори път тази година да изберат нов парламент и по този начин - ново правителство. Въпреки че социалистите с премиера Педро Санчес са най-силната партия, все още им липсват достатъчно привърженици.

И така - изпълняващият длъжността премиер на Испания и лидер на социалистическата партия Санчес заяви днес, че в страната ще има нови парламентарни избори на 10 ноември, тъй като нито един партиен лидер не може да спечели достатъчно парламентарна подкрепа, за да успее да състави правителство. Само четири месеца и половина след последните избори в края на април испанците ще са призовани отново пред урните.

Санчес направи това изявление, след като крал Фелипе Шести обяви в края на двудневни консултации с лидерите на политически партии, че не е успял да намери кандидат, способен да си осигури мнозинство в парламента след изборите на 29 април.

Социалистическата работническа партия (PSOE) на Санчес спечели изборите, но пропусна да си осигури абсолютното мнозинство. През юни 47-годишният политик получи от Фелипе за първи път задачата да състави правителство, но през юли се провали при две парламентарни гласувания със своите кандидати. Ако няма правителство до полунощ на 23 септември, испанците трябва да се върнат на урните на 10 ноември - това е графикът според конституцията. Това ще бъдат четвърти избори за четири години.

Опозиционните политици разкритикуваха силно Санчес. „Ако има нови избори, Педро Санчес ще е единственият отговорен за това", заяви Пабло Касадо, ръководител на най-голямата опозиционна партия (Народна партия), цитиран от Ройтерс. Консервативният политик добави, че Санчес дори не се е опитвал да постигне споразумение с никоя политическа група.

Защо се стигна до тук вижте в продължението в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Гурбетчия

преди 4 години

Фелипе шести е крал, след като баща му абдикира. Отговарям на въпроса дали е принц или крал. Повече от сигурен съм, че социалиста Педро Санчес ще получи много повече гласове на следващите и ще направи правителство.Тук живея и знам нагласите на испанците.

6

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 5Щеше да хвърли страната в агония ако беше направил коалицията, която беше възможна - а тя е с "Подемос" на Пабло Иглесияс, с баските сепаратисти и с каталунските сепаратисти. На всички тях им течаха лигите, предусещайки как ще му извиват ръцете за едно или друго. Само че Санчес просто каза не, и от това само ще спечели допълнителна подкрепа на следващите избори. Има нещо симпатично в това, как там политиците държат на принципите си - не е като в България.

5

Анонимен

преди 4 години

Рискован ход, според мен ще хвърли страната си в доста дълга агония.

fallback