Снимка: архив, Reuters
fallback

Впечатляващият Алечки ледник - най-големият в Алпите, намиращ се в кантона Вале, Швейцария, може да изчезне напълно до края на века, ако не бъдат взети мерки за овладяване на глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Изследователи от Федералното политехническо училище в Цюрих са направили симулации, прибягвайки до най-съвременни техники, за да покажат как ще се промени Алечкият ледник, ако планетата продължи да се затопля.
Ледникът покрива 82 квадратни километра в Швейцарските Алпи и съдържа около 11 милиарда тона лед. Според учените ледниковият "език" вече е отстъпил с един километър от началото на века.

Учените прогнозират, че тенденцията ще продължи, дори ако бъде постигната заложената в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цел за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха, пише БТА.

Швейцарските специалисти отбелязват, че дори при най-оптимистичния сценарий ледникът може да изгуби 50 процента от обема и дължината си до края на века. В най-лошия случай от него ще останат само две "жалки кръпки".

Според предишно изследване на екипа около 90 процента от около 4000-те ледника в Алпите могат да изчезнат до края на века, ако не бъдат взети адекватни мерки за намаляване на парниковите газове в атмосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

men

преди 4 години

къде да изръся една сълзичка? некой събира ли сълзите на читателите, можем да ги съберем, да ги занесем до швейцария на крак и да се опитаме да ги замразим там горе на планината със слънчеви батерии. ще направим всичко за да спред промяната на климата. Сега всеки да отиде да си купи швейцарски шиколат от мармоите ида прати по една столевка на тамошните банки за да спред топенето. ПП: вие у ред ли сте бе?

9

До 6

преди 4 години

Хубаво! Ако Гренландия стане зелена, то България вече ще е пустиня. И що реши с кратунистка решителност, че някой ще допусне ганьовистанския ти *** да одрищи и там всичко наоколо, оправдавайки се, че тори! Ще бъдеш бежанец, кратуно! Климатичен мигрант, каквито са милиони в Африка, но ти пукната пара за тях! Просиш си горчивия край!

8

jopi

преди 4 години

От 3 години живея в кантон Валис/Вале и не съм ходил до този глетчер,въпреки че ми е до ***..уж за да спестявам и да пращам франкове в БГ.. но ми писна тоя живот. В сряда(18.09) отивам..сега си купих тъкмо шпарбилет :))

fallback