Снимка: архив, Reuters

Впечатляващият Алечки ледник - най-големият в Алпите, намиращ се в кантона Вале, Швейцария, може да изчезне напълно до края на века, ако не бъдат взети мерки за овладяване на глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Изследователи от Федералното политехническо училище в Цюрих са направили симулации, прибягвайки до най-съвременни техники, за да покажат как ще се промени Алечкият ледник, ако планетата продължи да се затопля.
Ледникът покрива 82 квадратни километра в Швейцарските Алпи и съдържа около 11 милиарда тона лед. Според учените ледниковият "език" вече е отстъпил с един километър от началото на века.

Учените прогнозират, че тенденцията ще продължи, дори ако бъде постигната заложената в Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цел за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха, пише БТА.

Швейцарските специалисти отбелязват, че дори при най-оптимистичния сценарий ледникът може да изгуби 50 процента от обема и дължината си до края на века. В най-лошия случай от него ще останат само две "жалки кръпки".

Според предишно изследване на екипа около 90 процента от около 4000-те ледника в Алпите могат да изчезнат до края на века, ако не бъдат взети адекватни мерки за намаляване на парниковите газове в атмосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase