Джъстин Трюдо. Снимка: архив, Reuters

Канада има намерение да засили военното си присъствие в Арктика, регион, който е богат на природни ресурси и който стана по-достъпен заради климатичните промени. Канадските намерения са изложени в 10-годишен стратегически план, представен от правителството на Джъстин Трюдо, предаде Франс прес.

Планът е озаглавен "Стратегическа рамка за Арктика и Северна Канада" и обхваща периода до 2030 г. В него Отава обяснява, че канадска Арктика поражда все повече интерес на международно равнище и е обект на нарастваща конкуренция от държавни и недържавни играчи, които се стремят да се възползват от богатството на природни ресурси и от стратегическата позиция на региона.

Нарастващата конкуренция и увеличеният достъп пораждат предизвикателства пред сигурността, на които Канада трябва да е готова да отговори, се подчертава в документа, който е плод на редица консултации, водени в Големия канадски север, район, който обхваща 40 процента от площта на Канада и в който живеят 100 000 души.

Арктика е богата на минерали и въглеводороди и посредством Северозападния морски коридор, който преминава през канадския архипелаг, корабите могат да спестяват над 7000 километра между Европа и Азия.

Канадското правителство припомня, че туристическите кораби вече не са рядкост в арктическа Канада и по-специално през 2016 г. първи модерен чужд круизен кораб с 1000 пътници премина от единия до другия край на Северозападния пасаж.

В този контекст Отава казва, че е решена на упражнява суверенитета си върху този морски път, считан от редица страни за свободен за достъп международен проток - нещо, което Канада оспорва. Следователно страната ще започне процес по принуждаване на чуждите кораби да се идентифицират. През 2017 г. китайски кораб мина оттам, без да се е консултирал с Отава.

От съществено значение е да се увеличи военното присъствие на Канада, както и да се попречи на инциденти със сигурността в Арктика и в Севера и да се намесим, ако се наложи, се казва в документа.

Още повече, че от другата страна на Северния ледовит океан Русия откри много военни бази, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Канада иска също така да увеличи способностите си за следене и контрол, по-специално чрез нови сателити.

И накрая Канада иска да засили сътрудничеството със съюзниците си и съседите си на север - САЩ и Дания, но също и да проучи възможностите за сътрудничество с Норвегия, за да засили наблюдението на региона като цяло, се казва в документа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase