Снимка: Reuters
fallback

Русия и Украйна успешно завършиха размяната на задържани и осъдени лица, като общо по 35 души бяха разменени всяка страна, заяви Татяна Москалкова, комисар по правата на човека при президента на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник "Комерсант", цитиран от агенция "Фокус".

Oще по темата

Пълните списъци на участниците в размяната не са оповестени.

Известно е, че руската страна освободи в размяната режисьора Олег Сенцов, който беше обвинен в тероризъм.

Ръководителят на информационния портал РИА Новости Кирил Вишински се завърна в Русия. "Украинская правда" съобщава, че е екстрадиран и бившият артилерийски генерал Владимир Цемах, когото Украйна смята за замесен в катастрофата на малайзийския самолет над Донбас през 2014 г.

Освободените украинци се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски. Той каза пред репортери, че днес, 7 септември, той е провел телефонен разговор с Владимир Путин, но не уточни подробности. Зеленски нарече успешно преминалата размяна първият етап от прекратяването на конфликта в Донбас.

Очакваше се Русия да предаде на Украйна 24-те моряци, задържани от руските граничари в Керченския проток през ноември 2018 г. Един от адвокатите на моряците заяви, че те са освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова.

Координаторът на групата адвокати, защитаващи украинските моряци Николай Полозов се изказа положително за размяната.

"Всъщност, освобождавайки моряците, Русия изпълни част от исканията на международния трибунал. Сега е ред да върне и корабите. Ако това се случи, тогава задълженията на Москва по решенията на международния трибунал могат да се считат за изпълнени “, заяви юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Валентин Тодоров

преди 4 години

Това,че националния ни празник е на 3 март е административна нелепица и остатък от комунистическата подмяна на датите на важни събития.Санстефанския договор е подписан на 19 февруари 1878г.Тази дата,освен на самия договор е на всички официални документи на България включително манифеста за Независимост.Никъде по света дати на важни събития,случили се преди въвеждането на Грегорианския календар не се поправят според него.

26

Анонимен

преди 4 години

До 29Вината не е твоя !Просто така подадена информацията изглежда точно както ти я описваш :)Но истината и друга и не е в този сайт :)Вишински е руски журналист който беше подложен на мъчения от страна на Украина и други руснаци !Размяната беше факт, но не мисля ме ще има ефект !Русия и народа никога няма да приемат отново украинците като преди !Е да ходят в Полша та нали те наливаха пари в преврата през 2014 година !

25

Анонимен

преди 4 години

Опа на Б т В пропагандния филм не мина номера !Жалко за парите които строшиха да ги карат да ревът майките на терористите които застрашиха и забавиха преминаването на търговските кораби през Керченския мост !

fallback