Снимка: Reuters

Русия и Украйна успешно завършиха размяната на задържани и осъдени лица, като общо по 35 души бяха разменени всяка страна, заяви Татяна Москалкова, комисар по правата на човека при президента на Руската федерация Владимир Путин, пише вестник "Комерсант", цитиран от агенция "Фокус".

Още по темата

Пълните списъци на участниците в размяната не са оповестени.

Известно е, че руската страна освободи в размяната режисьора Олег Сенцов, който беше обвинен в тероризъм.

Ръководителят на информационния портал РИА Новости Кирил Вишински се завърна в Русия. "Украинская правда" съобщава, че е екстрадиран и бившият артилерийски генерал Владимир Цемах, когото Украйна смята за замесен в катастрофата на малайзийския самолет над Донбас през 2014 г.

Освободените украинци се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски. Той каза пред репортери, че днес, 7 септември, той е провел телефонен разговор с Владимир Путин, но не уточни подробности. Зеленски нарече успешно преминалата размяна първият етап от прекратяването на конфликта в Донбас.

Очакваше се Русия да предаде на Украйна 24-те моряци, задържани от руските граничари в Керченския проток през ноември 2018 г. Един от адвокатите на моряците заяви, че те са освободени под личната гаранция на упълномощения представител на Върховната Рада Людмила Денисова.

Координаторът на групата адвокати, защитаващи украинските моряци Николай Полозов се изказа положително за размяната.

"Всъщност, освобождавайки моряците, Русия изпълни част от исканията на международния трибунал. Сега е ред да върне и корабите. Ако това се случи, тогава задълженията на Москва по решенията на международния трибунал могат да се считат за изпълнени “, заяви юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase