Снимка: Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп поздрави в Twitter Русия и Украйна за размяната на затворници. Той написа, че това "може би е първа гигантска крачка към мира" между двете държави, съобщиха от БТА.

"Много добра новина", написа още президентът на САЩ след тази безпрецедентна размяна на 70 задържани - по 35 от всяка страна.

Също в Twitter бе разпространено и изявление на Ангела Меркел, в което тя определи събитието като "знак за надежда".

"Тази размяна на затворници между Русия и Украйна е знак за надежда", се пише в изявлението

"Струва си да работим все така усилно, за да изпълним споразуменията от Минск. Федералното правителство е готово за това", увери тя.

"Радвам се за украинските моряци и Олег Сенцов, които най-сетне могат да се върнат у дома", добави Меркел.

Списъкът с имената на 35-те разменени украинци, върнали се в родината, е публикуван днес на сайта на украинския президент. Сред тях са по-специално 24-та моряци, задържани през ноември при морски инцидент недалеч от Крим, и осъденият в Русия за подготовка на терористични актове на полуострова режисьор Олег Сенцов

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан приветства днес в комюнике размяната на общо 70 затворници между Украйна и Русия - "жест", който по думите му демонстрира "волята" на двете страни "да подновят диалога", предаде Франс прес.

Този жест "ще допринесе за възстановяване на атмосферата на доверие между страните" по размяната и "дава на хората възможност да се надяват, че ще бъде сложен край на петгодишния конфликт, който и досега всеки месец взема десетки жертви", добави министърът, който се очаква да направи в понеделник посещение в Москва

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Добре де, а украинците кого са освободили от затвора? Така, някак едностранна радост се получава...

10

Анонимен

преди 4 години

Това са си взаимоотношения междуРусия и Украйна! Какво го засяга това тоя бозавия индивид?-:)

9

rusnak

преди 4 години

Мър ши, не гледате ли мача и как пак ви е бът.

fallback