Снимка: pixaBay
fallback

17-годишен тийнейджър от Великобритания е загубил зрението си, защото от напускането му на началното училище се хранел само с чипс, пържени картофи и бял хляб, предаде BBC.

Тестовете показали, че не са му достигали витамини и е страдал от недохранване.

Момчето посетило личния си лекар на 14 години. Тогава било установено, че има сериозен дефицит на витамин В12 и му било назначено лечение с хранителни добавки.

Младежът обаче не спазил лекарските препоръки и продължил да се храни по същия нездравословен начин.

Три години по-късно той бил приет в офталмологичната болница в Бристол, след като зрението му се влошило до степен, в която той ослепял.

Момчето се хранило единствено с пържени картофи, чипс и от време на време парченце бял хляб с наденица или шунка. Не приемал никакви плодове и зеленчуци.

"Той обясни, че избягва точно определени текстури в храната, които не му понасят и единствено тези храни не го дразнели”, коментират лекарите.

Изследванията показали, че момчето има ниски нива на витамин В12, витамин D, селен и др. Младежът бил толкова недохранен, че изгубил голяма част от минералите в костите си.

"Той може да се разхожда сам, защото все още има периферно зрение, но не може например да шофира, чете, гледа телевизия или да разпознава хората“, поясниха лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 години

Ужас, това си е чистата истина... И на мен преди две години диетолог ми каза, че съм недохранена, а аз му се изсмях...защото бях близо 100 кила. Аз като не знам какво ми се яде ям филия с нещо намазано. Плодове и зеленчуци ям изключително рядко и имам недостиг на много неща в организма.Още не съм олепяла, но нося очила и лещи.

23

kirasirrav

преди 4 години

както се оказа според докторите вече е безнадеждно и ще го инвалидизират, те и маса други тийнеджъри си правят разни диети и обикновено си скапват здравето за цял живот

22

шматка

преди 4 години

Бе той Борис Джонсън подивя вие за слепите пишете

fallback