Снимка: БТА
fallback

Турция ще предприеме собствена операция за установяване на зона за сигурност в Сирия, ако разговорите със САЩ не дадат на турските сили контрол върху зоната до няколко седмици, заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Анкара имат разногласия по отношение на плановете за Североизточна Сирия, където подкрепяните от САЩ сили начело със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) се борят с Ислямска държава. Анкара смята СЗН за терористична организация заради връзките й с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Турция и САЩ създадоха съвместен оперативен център за планираната зона край турската граница, но имат разногласия по отношение на обхвата й и на командната структура на силите, които ще действат там.

"Ние нямаме още много време или търпение по отношение на зоната за сигурност, която ще бъде създадена по протежение на цялата граница източно от Ефрат", каза Ердоган в реч по случай завършването на випуск в Националния университет по отбрана в Истанбул. "Ако нашите войници не контролират региона до няколко седмици, ние ще започнем да осъществяваме нашата собствена операция", заяви турският президент.

Той не уточни какво ще включва операцията, но по-рано е предупреждавал, че Турция ще предприеме трансгранична офанзива, за да прочисти силите на СЗН от границата си, ако е необходимо.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен Не е далеч денят ,когато турците ще си произвеждат всякаква военна технология и няма да бъдат зависими от никогоТова го изпитаха през1974 година по време на Кипърската война, защото съюзниците наложиха военна амбаргоБезпилотните самолети се отказаха от САЩ и какво стана сами си произвеждатПогледни далечната история, средната история и сегашната история и ще видиш че Турците никога не са били под чуждо владичество, не могат и да бъдат и не забравяй,че не са расисти

28

Анонимен

преди 4 години

Погледнете в чуждите сайтове.Има ли народ, на който да му течат лигите от радост как са избивали хора. Само при турците е така.

27

Анонимен

преди 4 години

Не ме заплашвай с кюрди. Избихте качествения народ.За приятели и ризата от гърба ще си дадат.Но с турците, които избиват близките им и децата им ще се бият до последно.Тая история с кюрдите откога е? И още не могат да се справят с тях. Некадърните турци са най-злобния народ който познавам. И до сега сънуват как ще избиват съседите си. Закъснели сте със 150 години. Ни Сащ ни Русия ще ви разрешат, защото не ви бръснат за слива.

fallback