Френският президент Еманюел Макрон посрещна днес руския си колега Владимир Путин. Какво се очаква от срещата и ще успее ли френският лидер на помири Русия и Украйна?

"Франция явно има желание да промени ситуацията между Русия и ЕС, но същевременно държи на своите позиции. Отправят сигнал, че са отворени за разговори, защото френската икономика е силно зависима от Русия като пазар", заяви международният анализатор доц. Александър Сивилов пред Bulgaria ON AIR.

Той допусна, че това остава единствената пътека, по която Франция може да върне позициите си в Европейския съюз. И подчерта, че Русия подготвя много голяма среща на върха, която би трябвало да се състои догодина. Поканите за която вече са приети от голяма част от световните лидери.

Очаква се по време на срещата Макрон да се опита да убеди Путин да възобнови преговорите по украинския конфликт, замразени в края на 2016 година.

Доц. Сивилов посочи в предаването "Денят ON AIR", че може да има известно разместване в конфликта Русия - Украйна заради новия украински президент Владимир Зеленски. Гостът в студиото смята, че се очаква и натиск от Европа за по-отстъпчива позиция на Зеленски спрямо Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase