Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия и Иран предвиждат да проведат съвместни военноморски учения около Ормузкия проток, което повишава рисковете от опасна конфронтация със западните сили в Залива, пише британският в. "Таймс".

Русия и Иран обещават да проведат ученията до края на годината, въпреки че Великобритания и САЩ засилват своето военно присъствие в Залива с нова съвместна мисия за защита на търговското корабоплаване.

Съобщението за планираните руско-ирански военни учения е важен момент в подобряването на отношенията между Москва и Техеран. Русия и Иран са бивши съперници, намерили допирни точки в гражданската война в Сирия, където подкрепят правителството на президента Башар Асад.

Oще по темата

Военните учения ще дадат възможност на Москва да разгърне своята сила на ново поле в Близкия изток. Русия и Иран вече провеждат съвместни маневри в Каспийско море, но сега те за първи път ще проведат учения около Ормузкия проток, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Напрежението в Ормузкия проток се повиши, след като САЩ се оттеглиха от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. и отново наложиха санкции на Техеран.

Иран е обвиняван за поредица от нападения срещу танкери в Залива, а миналия месец задържа плаващ под британски флаг танкер в отговор на задържането на ирански танкер от Великобритания край Гибралтар.

Продължаващата заплаха за корабоплаването накара Великобритания да изпрати два военни кораба в Залива, където те да се присъединят към кораби на американския военноморски флот. Израел заяви, че ще се включи в мисията в Залива, оказвайки подкрепа в разузнаването и други области, посочва "Таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

Калеко Алеко

преди 4 години

Някакви другари и товарищи продължават да живеят в своя паралелен свят, който отдавна е изгубил връзка с този на останалото човечество ... !!!

176

Ваня

преди 4 години

До Калеко Алеко-184:Отиват в западните държави по две причини: 1.Били са им колонии и си искат своето сега! 2.Благодарение на краденето на стоки и ресурси от колониите -- Западът си оправи живота и затова сега отиват при него! А Другите са водили войни, санкции, окупации и тн. !? Сега ясно ли ти стана?

175

Анонимен

преди 4 години

Някой погеднал ли е на картата,как изглежда Ормузкия проток?Има вид на дъга между Оман и Иран,с по-дълга брегова ивица с Иран и няма следа нито от ВБ,нито от ФАЩ,които са си присвоили "правото",да изпращат военни кораби за "охрана" на протока,а единствените страни,които имат право на това, са Оман и Иран.Някой викал ли е тези държави за "охрана" и ако има такъв,това не трябва ли да бъдат двете страни?!А за "нападения" на кораби,може всеки да "обвинява",още повече да ги провокира,за опрадвание!

fallback