Снимка: архив, Reuters
fallback

Индия отмени автономията на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир, който стана причина за три регионални войни, пише руският всекидневник РБК.

Досега особеният статут на щата му позволяваше да има собствена конституция и да взема самостоятелни решения по всички въпроси, освен отбраната, външните работи и телекомуникациите.

Пакистан вече осъди решението на Индия, подчертавайки, че според резолюция на Съвета за сигурност на ООН никакви решения не могат да променят статута на спорния регион.

Исламабад "като участник в международен спор ще използва всички варианти, за да противодейства на тези незаконни действия" на Делхи, цитира руският в. "Комсомолская правда" официалната пакистанска позиция.

"Кашмир вече не е специален случай", гласи заглавието по темата на в. "Комерсант". Според руското издание Индия, страна с хиндуистко мнозинство, е направила решаваща стъпка към пълната интеграция на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир.

От гледна точка на Делхи особеният статут на щата не позволяваше ефективното му развитие и борба със сепаратистките групировки. Джаму и Кашмир ще остане "ябълка на раздора" между Пакистан и Индия, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Индийският посланик в Москва Бала Венкатеш Варма обаче изразил пред руския вестник увереност, че световната общност ще подкрепи индийските власти в стремежа им "да премахнат препятствие на пътя към националната консолидация".

Формално, за влизането си в сила указът трябва да бъде одобрен от индийския парламент, но няма съмнения, че това ще се случи. На изборите тази година управляващата партия "Бхаратия джаната" получи мнозинство, гарантиращо подкрепа и на най-смелите инициативи на премиера Нарендра Моди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 3Спокойно, след 10-годишния циклон ГЕРБ даже (!) ромите започнаха да емигрират ! В провинцията вече назрявят първите проблеми свързани с недостик на *** работна ръка, т.е. няма метачки, косачи, боклуджий и т.н.

10

До Free Turkestan

преди 4 години

Вземи това паррче саппун и влез в тази зала да си вземеш един бърз освежаващ душ и после ще поговорим - обещавам :)))

9

Наблюдател

преди 4 години

Видя се, че не могат да се саооправляват и проблемите не се решиха. Време е да се действа с твърда рък в Кашмир. На който не му харесва да ходи в Пакистан.

fallback