Снимка: Reuters
fallback

Индонезия сменя столицата Джакарта. Местните власти ще започнат изместването на столицата през 2021 г., съобщава Today.

Решението беше предложено от от президента на страната Джоко Уидодо през април - само две седмици след избирането му за поста. То изненада гражданите, защото намерението така и не е било включено в предизборната му кампания.

По-рано беше съобщено, че прехвърлянето може да отнеме до 10 години.

"Строителството ще започне през 2021 г. Надяваме се, че процесът на прехвърляне ще бъде плавен, а новата столица ще започне да функционира от 2024 г.", каза индонезийският министър по планирането на развитието Бамбанг Броджонегоро.

Той е предложил новата столица да бъде разположена на остров Калимантан.

Средствата за проекта ще бъдат заложени в бюджета за 2020 г., а строителството може да струва на индонезийските власти повече от 32,5 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До 8

преди 4 години

Ами, че то по-големо село от Софиу неема.

8

Анонимен

преди 4 години

Индонезия с близо 270 милиона население и България с около 4 милиона живеещи в България. Видял ***, че подковават коня, и той вдигнал крак за нова столица. Кое село да го направим столица?

7

До анонимен 6

преди 4 години

Споко бе човек. Народът измря или масово емигрира, студенти вече няма,скоро няма да има на кого софиянци да предлагат стаи под наем. Ще остане само София без провинция. Нали това ви беше най-голямата мечта на всички софиянци и само обиждахте хората от другите градове, че всички са селяни без изключение.Ето сбъдна се мечтата ви. Ще остане само царство София с цар-пожарникар Бойко.Радвайте се!

fallback