Снимка: Pixabay

Китай, Гърция, Италия, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция получиха 5-месечна отсрочка от САЩ, за да се включат в петролното ембарго срещу Иран. В противен случай Щатите заплашват да предприемат мерки и срещи въпросните партньори. Темата стана повод за дискусии в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За последните 5 месеца от началото на годината САЩ се превърнаха в най-големия производител на петрол. Санкциите срещу Иран сработиха още в самото начало“, каза журналистът Христо Петров.

Иран печели годишно по 50 млрд. долара от търговията си с горива, но 2019 г. се очертава да е не чак толкова плодотворна за икономиката. На този етап загубите от американските санкции възлизат на около 4,5-5 млрд. долара, което е поносимо към момента, но не е ясно колко още е готово да понесе правителството.

Според Петров, целта е да се смени режима в страната, но с използването на икономически похвати от страна на президенет Доналд Тръмп.

"Правителството на Иран проявява дипломация и не предприема очакваните остри реакции срещу санкциите. Опасността от военни действия в противен случай е голяма“, споделя още Петров.

За още подробности посетете страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase