Снимка: Reuters, архив

Бащата на Джулиан Асандж, арестуван в Лондон, Джон Шиптън в неделя, в интервю за австралийския телевизионен канал 9News, заяви, че причината за експулсирането на сина му от еквадорското посолство в Лондон е заем от Международния валутен фонд (МВФ) за тази латиноамериканска държава, предава TACC.

Още по темата

"Еквадор не разполага със собствена валута, използва американския долар," каза Шиптън, цитира "Фокус". "Не е възможно да се получи заем от МВФ без одобрение от САЩ, т.е. споразумение с властите на САЩ за експулсиране от посолството на Еквадор в Лондон."

Сноудън, 6 г. след разкритията: Очаквах да свърша в Гуантанамо!

Шиптън отбеляза също, че целта на работата на Джулиан Асандж никога не е била да помага нито на Русия, нито на САЩ.

"Това е „Уикилийкс“. Ето за кого и с кого е работил, а не с руснаците, не със САЩ", отбеляза бащата на основателя на портала.

На 11 март венецуелският телевизионен канал Telesur съобщи, че Бордът на гуверньорите на МВФ е одобрил споразумение, съгласно което фондът ще предостави на Еквадор заем от над 4,2 млрд. долара, предвиждащ незабавно плащане от 652 млн. долара.

Асандж смятал Хилъри за социопат, за това помогнал на Тръмп

Този месец Еквадор отказа да му предостави по-нататъшно убежище, след което Асандж бе арестуван от полицията за това, че не се е явил в лондонски съд по заповед от 2012 г., а след това и по искане на САЩ за екстрадиране от 2018 година.

Защитата на Асандж се страхува, че ако бъде екстрадиран в Съединените щати, той може да бъде изправен до 35 години затвор или екзекуция, но американското министерство на правосъдието твърди, че е изправен пред пет години за хакерска дейност. Британските власти заявиха, че няма да екстрадират Асандж в страна, в която той може да бъде изправен пред смъртно наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase