Снимка: Reuters

Ватикана работи върху папски документ, създаващ  процедури, които ще позволят на католиците да съобщават за свещеници, заподозрени в сексуално насилие, пише Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници.

Документът, който е още в ранна фаза на разработка, ще бъде втората официална позиция на папа Франциск по темата за глобалната криза на сексуално насилие. Преди време той председателства среща на високопоставени епископи във Ватикана.

Тогава Франциск направи така, че сексуалното насилие над деца във Ватикана и дипломатическите й мисии по целия свят, да се докладва задължително.

Жертвите на сексуално насилие и техните защитници отдавна призовават за мерки, които да направят епископите по-отговорни и да улеснят докладването на предполагаемата роля на църквата в прикриването на посегателствата.

В сегашната си форма документът е Motu Proprio или "личен папски указ". Неговото работно заглавие е "Морална отговорност", казва пред Ройтерс един от източниците.

Доверието в Католическата църква беше сериозно накърнено след серия от скандали в Ирландия, Чили, Австралия, Франция, САЩ, Полша, Германия и на други места. Оказа се, че тя е платила милиарди долари на жертвите на насилие и се принуди да затвори много енории.

През 2016 година пък Франциск издаде папски указ, според който епископите могат да бъдат отстранени от длъжност заради небрежност или пропуски, които са довели дори косвено до сексуални злоупотреби с непълнолетни.

Докато много национални църкви имат процедури, чрез които вярващите да докладват сексуалното насилие от обикновени свещеници над непълнолетни и уязвими лица, то няма ясни правила за случаи на подозрения за злоупотреба от страна на епископите.

Преди години американският вестник "Boston globe" разкрива гигантски злоупотреби в Бостън, когато архиепископ е Кардинал Бърнард Лоу. Жертвите твърдят, че го държат лично отговорен за допускането и прикриването на тези случаи. Историята добива световна популярност след драматизацията й - лентата "Spotlight" спечели Оскар за най-добър филм

След скандала Лоу подава оставка и заминава за Рим. Той никога не е преследван за действията си нито от Ватикана, нито от американското правосъдие. Умира в италианската столица през 2017 година.

Настоящият проект на документа включва елементи от предложения, направени от епископите в Съединените щати, относно създаването на достъпен и лесен за употреба механизъм за докладване.

В реч на среща на върха във Ватикана през февруари кардинал Блаз Купич, архиепископ на Чикаго, призова за създаването на „независими механизми за докладване“, в които да осветляват обвинения  за злоупотреба или небрежност от страна на епископите.

Купич каза, че обвиненията ще бъдат препращани директно към посланика на Ватикана в района, към по-висш епископ или към експертен съвет, който включва недуховници. Той добавя, че "ако твърдението има дори и подобие на истина", трябва да последва разследване.

Кардиналът предложи да се създаде специална гореща линия или уеб портал за получаване на жалби относно епископите, но в настоящият проект на документа на Ватикана няма такова нещо, според анонимно лице, запознато с него.

Проектът предвижда създаването на фонд за покриване на разходите за процедурите за докладване и разследванията. Ако епархията е в бедна страна, разходите могат да бъдат събрани от един от отделите на Ватикана, които отговарят за разследването епископите, се казва в настоящия проект, според един от източниците.

Проектът говори за включването на миряните в надзора на процеса на докладване. Жертвите на сексуална злоупотреба и техните защитници поискаха да бъдат замесени не-духовници, казвайки, че епископите не биха могли да се подложат сами на мониторинг.

Според източниците видът, съдържанието и заглавието на документа могат да се променят в процеса на неговото развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase