Снимка: Reuters

Германската канцлерка Ангела Меркел посрещна днес бившия президент на САЩ Барак Обама в кабинета си в Берлин при второто му посещение във ФРГ откакто не е държавен глава, предаде ДПА.

Срещата на близките съюзници беше закрита за журналистите. Но вероятно сред основните обсъждани теми са били трансатлантическите връзки, които са под напрежение откакто президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност преди повече от две години.

Като канцлер Меркел е работила с трима американски президенти и се е радвала на особено топли отношения с Обама. Двамата работиха в тясно сътрудничество по въпроси като търговията, конфликта в Украйна и действията срещу промените в климата.

Последното пътуване на Обама като президент зад граница беше през ноември 2016 г. в Германия. През 2017 г. той отново беше във ФРГ и говори пред огромно множество в Берлин. Тогава Обама каза, че Меркел е свършила "изключителна работа не само в Германия, но и по целия свят".

Обама пристигна вчера в Германия и говори пред 14 000 души в Кьолн. Той изрази "увереност и предпазлив оптимизъм", че скоро САЩ отново ще бъдат световен лидер в битката с климатичните промени.

Обама изрази неудовлетвореност от сегашната американска политика в тази сфера, но посочи, че щатът Калифорния например, прилага всички цели на Парижкото споразумение за климата.

Утре Обама ще присъства на проява с 300 младежи от цяла Европа в кметството в Берлин. Неговата фондация поиска въпросите на участниците, които работят в сектори като гражданско общество, интеграция и сигурност на храните, да бъдат изпратени предварително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase