Снимка: Reuters
"България реагира много добре по дипломатическа линия при скандала с изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу", коментира пред bTV бившият посланик на страната  ни в Турция Петър Воденски 
 
Според Воденски в Турция съществува мислене, че страната трябва да си възвърне влиянието върху бившите османски територии чрез политически и други средства. Той допълни, че не очаква извинение от турска страна. 
 
"Ние си даваме сметка, че той го казал в една предизборна обстановка. Турция не се е свенила в такава предизборна обстановка и друг път, когато по вътрешнополитически причини има нужда да го направи. Например, когато в България има избори, те говорят пред наши сънародници турци и правят някои сходни изявления. Това си е намеса във работи и ние много добре  реагирахме по дипломатическа линия" - допълни Воденски. 
 
Той посочи като добър пример и думите на Екатерина Захариева, че Законът за  вероизповеданията не е насочен  нито към мюсюлманската, нито към друга конфесия. По думите му добър ход е била и срещата на премиера Борисов с Фуак Октай в Букурещ. 
 
Според него обяснението "объркване в превода" е най-старатото такова в дипломацията, но България ясно е показала, че е много добре запозната с превода на това, което е казал турският министър.
 
Преди седмица, на предизборен митинг, турският министър на външните работи направи изказване, което предизвика напрежение между двете страни. Той каза, че Турция е оказала натиск върху България за промени в Закона за вероизповеданията. София прие думите на Чавушоглу като опит за намеса във вътрешните работи на страната. България привика посланика на Анкара за консултации, а премиерът Бойко Борисов проведе пространен разговор с  турският вицепрезидент Фуат Октай. Извинение не беше получено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase