Хуна Гуайдо. Снимка: Reuters
fallback

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви днес, че ще разгроми опозицията, която нарече "лудо малцинство", решено да дестабилизира страната, съобщи Ройтерс. Това е първото публично изявление на Мадуро след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо му отправи предизвикателство, завръщайки се във Венецуела в понеделник с риск да бъде арестуван, след десетдневна обиколка в пет латиноамерикански страни въпреки забраната на властите да напуска страната, отбелязва агенцията.

Oще по темата

На церемония по случай шестата годишнина от смъртта на бившия венецуелски президент Уго Чавес, Мадуро призова привържениците си да участват в "антиимпериалистически демонстрации" в събота, 9 март, които ще съвпаднат с митинг на опозицията, обявен по-рано от Гуайдо.

На 9 март 2014 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама подписа указ, в който Венецуела беше обявена за "изключителна заплаха за националната сигурност на САЩ", припомня ТАСС. През април 2015 г. Мадуро обяви 9 март за "Ден на боливарския антиимпериализъм".

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо пък вчера обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента.

"Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва", заяви Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент и бе признат за такъв от петдесетина държави, увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща "амнистия" на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуайдо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и отидоха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. Трийсет и петгодишният председател на Националното събрание, контролирано от опозицията уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

ПЕНКО

преди 5 години

НИЩО НЕ ОБВЪРЗВА НАРОДИТЕ / ПО СВЕТА/ СЪС САЩ -ОСВЕН БАНКОВАТА /ЧАСТНА/ СИСТЕМА НА ЦИОНИСТИТЕ -СЕМИТИ -ГОСПОДАРИТЕ НА САЩ И С НАЛОЖЕНИЯ ОТ ТЯХ ЗА СВЕТОВЕН ФИНАНСОВ ЕКВИВАЛЕНТ - ДОЛАРА !!! ПЪТЯТ ЗА ЕЛИМИНИРАНЕТО ИМ Е ЯСЕН !

29

tarsa4 na sakrovisht

преди 5 години

gaidyro be priznat ot 50 darzavi - i ot 100 da e priznat -kato go ne priznava sapstvenia my narod vaida nikakva

28

Анонимен

преди 5 години

До ЦРУ 29Ха-ха........че защо са ти пари, когато 70 литра бензин във Венецуела ти струват 2 стотинки???????? Е, друго е да си купуваш литъра по 2,3лева, нали??????? "По-цивилизовано и демократично" е!!! И не ми плещи г-л-у-пости, че това не е така!!! Първо се осведоми, а не си служи с "фалшиви новини"!!!

fallback