Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Прогнозите за забавянето на световната икономика започнаха още след третото тримесечие на миналата година. Докладът на "Икономист Интелиджънс Юнит" посочва различни причини, коментира доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, Институт за икономически изследвания към БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По-вероятно е да влязат в сила новите мита от 1-ви март с Китай, посочи доц. д-р Виктор Йоцов.

"Съществува сериозна заплаха за повишение на митата на вносните автомобили от Европа. Американците имат основание, тъй като съществува неравнопоставеност на третирането на вносните коли от Европа в Америка и от Америка в Европа. Разликата е два или повече пъти", допълни той.

"Търговските споразумения с Япония и Канада винаги са важни за големите търговски партньори и спомагат за редуциране на негативните ефекти от една глобална търговска война. Освен тези фактори трябва да споменем и влизането на новите стандарти за емисиите на газ. Екологичните разходи имат своята цена. Вероятно ще се претърпят икономически загуби от налагането на по-високите стандарти".

Напрежението около Китайско море и в Близкия изток, както и Брекзит също са повлияващи фактори, подчерта Виктор Йоцов. "Световната банка и МВФ понижават прогнозите си, като на този етап се предвижда забавяне на световния икономически ръст", уточни преподавателят в катедри "Финанси" в УНСС.

"Корпоративният дълг в САЩ расте, влошава се и неговата структура. Това означава, че американските компании губят възможност за евтино финансиране. Размерът на дълга надмина нивата от 2008 година. Задлъжнялостта в Италия също е на високи равнища. Тя е важен търговски партньор за България. Банкова криза там би се отразила негативно върху нашия износ".

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase