Джавад Зариф. Снимка: архив, Reuters
fallback

Канцеларията на иранския прeзидент Хасан Рохани потвърди тази сутрин, че външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф е подал оставка, но каза, че тя няма да бъде приета, предаде ДПА.

Зариф вършеше работата си смело и ще продължи да го прави, съобщи президентската канцелария на страницата си в Instragram. "Зариф няма да бъде сам и всички ние (правителството) ще го подкрепим", се казва в поста.

Зариф неочаквано обяви късно снощи в Инстаграм, че ще се оттегли от министерския си пост. Местни наблюдатели изразиха изненада от времето, избрано за неговото съобщение.

В социалните медии веднага се развихри гореща дискусия за причините за оставката му, като някои участници стигаха до извода, че му е дошло до гуша от постоянните критики на хардлайнерите срещу ядреното споразумение със световните сили от 2015 г., договорено от него, и срещу правителствената политика на затопляне на отношенията със Запада.

Oще по темата

Други пък предположиха, че е бил ядосан от изключването му от срещата със сирийския президент Башар Асад, посетил Иран вчера.

Всички бяха единодушни, че оставката на Зариф ще означава скоропостижен край на ядреното споразумение, което доведе до отмяна на санкциите срещу Иран в замяна на ограничаването на възможностите му да произвежда ядрени оръжия. Споразумението вече понесе тежък удар от решението на САЩ да излязат от него м.г., припомня БТА.

Оттеглянето на САЩ и подновените от тях санкции отприщиха нова вълна от вътрешни критики срещу Зариф в Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че САЩ следят новините около оставката на Зариф. "Нека видим дали тя ще бъде приета. Каквото и да стане, той и Хасан Рохани са само подставени лица на една корумпирана религиозна мафия. Ние знаем, че всички окончателни решения се вземат от (аятолах Али Хаменей). Нашата политика остава непроменена - режимът трябва да се държи като нормална страна и да уважава своя народ", писа Помпео в Twitter.

Наблюдатели в Техеран смятат, че Рохани не е в състояние да замени Зариф с човек със същата величина и авторитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback