Снимка: Pixabay
fallback

Огромният вход на сградата на Хилдигунур Харалдсдотир в центъра на Рейкявик е покрит с мрамор от Прага и украсен със стъклопис от известен местен художник. Апартаментът на архитектката на петия етаж разполага с подово отопление, електроуреди AEG и балкони с удивителни гледки към пристанището и историческия център на града, пише Bloomberg.

Жилището е едно от 38-те, които са проектирани от нейната компания T13ehf със съфинансиране от най-голямата исландска банка Landsbankinn. Само 23 от жилищата са били продадени, откакто са били предложени на пазара преди повече от година.

„Намалихме цените си и не можем да ги снижаваме още, тъй като сега цената е по-ниска, отколкото разходите по сградата“, казва Харалдсдотир в интервю в Рейкявик.

Исландия е преживявала върхове и спадове и проектът на архитектката показва, че страната има склонност към прекомерности. Въпреки че стотици нови луксозни апартаменти стоят празни, липсата на достъпни жилища (според неотдавнашен доклад на правителството са необходими 8 хил. жилища, за да се отговори на недостига) продължава да подхранва повсеместно недоволство, което трови продължаващите преговори за работната заплата между профсъюзите и работодателите.

Възстановяване от кризата

Повече от десет години минаха, откакто Исландия изпадна в най-тежката си финансова криза в новата си история и възстановяването на практика е завършило. Голямата част от контрола върху капиталите, въведен след рухването на банките, беше отменен, а безработицата е на най-ниското си равнище от десет години.

След години на силен растеж, стимулиран от рекордните приходи от туризъм, исландският дълг възлиза на 151% от разполагаемите приходи, най-ниското ниво сред скандинавските страни, а брутният вътрешен продукт на глава от населението е с 30% над средното равнище в Европейския съюз, показват данни на националната статистика.

Подобно на Швеция, Дания и Норвегия Исландия преживява бум на жилищния пазар благодарение на лихвите по ипотеките, които са на най-ниското си ниво в историята. 

Целия материал четете тук!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

p.

преди 5 години

До Българин!Абе защо обиждате селяните? Бас държа, че в повечето случаи хората пишещи врели-некипели нямат нищо общо с хората от селата. По бреме на социализма ги обезземлиха и ги принудиха да работят за жълти стотинки. Т.н. БКП си правеше мезе с хората по селата, може би се чувстваха победители. Спомнете си-БЗНС-то беше единствена опозиция на голтаците от БКП.

13

Анонимен

преди 5 години

Балонът, за съжаление, няма да се пука скоро. Има процес на реурбанизация. Пристигащите чужденци се разпределят неравномерно по големите градове. Има необходимост от няколко хиляди нови жилища на година. Друг фактор са студентите, които остават и след завършването си, а постоянно се записват нови.

12

Анонимен

преди 5 години

Ало, не разбоахте ли, че парите се влагат сега в реални вещи, защото напечатаха много и няма какво да се купи. В Париж и Мюнхен 1м2 в центъра стигна 20 К?. Скоро ще има буууум и балона ще се спука. Прогнозата е макс. до 2 г.

fallback