Снимка: Pixabay
fallback

Светът се намира в процес на дигитална трансформация, цялата икономика върви не просто към нова фаза, а към нов тип икономика. Това каза Евгений Кънев, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Всичко това води до огромни размествания на пластовете, най-вече по отношение на по-слабо защитените, заети в икономиката, което създава от своя страна огромно социално напрежение. То доведе до избирането на Доналд Тръмп в САЩ, до протести в Европа. Тези размествания ще продължат още известно време, докато намери светът нов баланс между капитал и труд, между търсене и предлагане".

Кънев припомни, че "без много голям ефект и Дейвид Камерън, и Тръмп, призоваваха за обратното връщане на капитали в САЩ, за да се компенсира този процес".

"Докато капиталът има гъвкавост, а трудът няма, тъй като е локален, национален, всичко това води до социално напрежение и до колизии. Всичко това ще намира отговор в следващата вълна на глобализация, за която стана въпрос в Давос, на най-знаменития икономически форум. Идеята е, че с дигиталната трансформация и секторът на услугите, в който трудът е най-важен, също се глобализира и все по-малко значение ще има откъде точно работиш".

Следващата вълна на глобализация, по думите на икономиста, включва това, че трудът от национален става глобален. България е реален пример за това, като една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг, добави той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Скептик

преди 5 години

Разните там глобалистчета обикновено са държавни чиновничета, които никога не са можели да изкарат с труд и един лев. Пожелавам им наистина да се озоват на глобалния "дигитален" трудов пазар и съм сигурен че ще запеят друга песен

15

Анонимен

преди 5 години

Хора! Мислете за бъдещето! Трупай пари и инвестирай! Контролирай! Това е! Всичко друго са врели некипели! Общество, права, не знам си какво ... Все лъжи, които ви набиват в главите от малки, за да сте слаби!Защо мислите, че в училище се рпеподава литература, която ви казва, колко хубава и важно е, да се работи, да се прощава, да се обичат ближните?!? Защото тези отгоре, им е угодно! Не бъдете слаби! Хората се делят на овче, кучета вълци и пастире ... Ви си избирате, кое да сте!!!

14

До 14

преди 5 години

И само загубеняк ще стои на една камара пари и ще си ги харчи, малко по-малко. Мисли за бъдещето! Мисли, какъв искаш да си след 10-20-30 години! После мисли за децата си? Нима искаш, да са бедняци и да бачкат в Макдоналдс, за да си платят сметките и таксите за университета? Или искаш, да имаш дял от макдоналдс и децата на другите, да плащат за твоите?

fallback