Снимка: Pixabay
fallback

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Турция може да се определи като събитие, преминало под знака на символиката, смята Николай Костов, журналист и анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той определи визитата като положителна, доколкото и двете страни демонстрират воля за търсене на решения по линия на диалога.

"Въпреки всичко, отношенията и споровете между Гърция и Турция са изключително дълбоки и доста стари, в тях постоянно се нагнетява напрежение, което беше подсилено около миграционната вълна, след което последва опитът за преврат в Турция, както и други конфликти - двама гръцки граничари бяха задържани. Това привнесе напрежение. Имаше и блокиране на един сериозен конфликт, какъвто е кипърският, на който не можа да се намери решение".

Общото заключение от разговорите е да се рестартира позитивният дневен ред в турско-гръцките отношения, след настъпилото влошаване.

"Двете страни започват диалог на ниво външни министерства и в рамките на този диалог ще се търсят възможности за приемане на мерки за доверие. По време на посещението на Ципрас Ердоган предложи да се направи пътна карта, в която да се включат всички спорни въпроси и да се търси решението им в диалог от двете страни. Но турският президент не е пропуснал да обвърже проблема с турските военни с други проблеми, стоящи пред двете страни и най-вече с този, за мюфтиите, джамиите в Западна Тракия. Според гръцкия премиер този проблем засега няма как да се реши, той е на гръцки граждани, които са подвластни на законите на държавата".  

Вижте повече на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

Бантускотове, това между другото може да означава че вас пак ще ви цакат, както е било винаги в историята, и Турски поток да мине през Гърция!Интересно е че дори отявлени врагове като Турция и Гърция, са успявали да се обединят, когато става въпрос да го ръгнат в бантускотовския ***... Както през 1913г., както и през 1934г. (Балканската антанта, който знае история знае за какво става въпрос)...И то тогава на власт са били къде по-кадърните политици Фердинанд и Борис Трети, а с тия днешни карикатури направо не ви чувствам

7

Fenasi Kerim

преди 5 години

До 1Такива торбички под очите имат хора които са подложени на стрес и не спят достатъчно. Хора като българските управници са много по спокойни, сънени и с наднормено тегло. Те не мислят много, не знаят що е стрес и просто изпълняват командите от американското посолство.

6

OTOMAN LEGACY..

преди 5 години

Sultan ERDOGAN....THE KING!

fallback