Снимка: Шарли ебдо
fallback

Партията на свободата на холандския антиислямски политик Герт Вилдерс ще организира конкурс за карикатури на пророка Мохамед, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Oще по темата
Партията уточни, че намерението й да организира състезанието в обезопасените си офиси в холандския парламент е било одобрено от холандската служба за борба с тероризма.

Публикуването на карикатури на ислямския пророк Мохамед е предизвиквало бурни реакции в миналото.

През 2015 г. ислямистки екстремисти убиха 12 души в парижкия офис на френския светски сатиричен вестник "Шарли Ебдо", който беше публикувал карикатури на пророка Мохамед, а през 2005 г. отпечатването на дузина такива карикатури в датски вестник предизвика кървави протести в редица мюсюлмански страни.

Партията на свободата на Вилдерс е най-голямата опозиционна сила в парламента, след като стана втора на изборите през март. Вилдерс е призовавал за забрана на Корана и е заявявал, че ислямът е тоталитарна религия.

"Свободата на словото е застрашена, особено за критици на исляма. Не бива никога да допускаме това. Свободата на словото е най-важната ни свобода", се казва в изявление на Вилдерс.

Конкурсът в холандския парламент ще се състои по-късно тази година. За съдия е поканен американският карикатурист Бош Фостин, който спечели подобно състезание в Гарланд, щата Тексас, през май 2015 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

мохамед е педофил

преди 5 години

Карикатури за Христос няма и да има, защото не е литературен герой и нищо зло не е извършил.

24

Хипнотизатора

преди 5 години

100 000 000 000.милиярд, и кусур са под ХИПНОЗА

23

KOKO

преди 5 години

KAKAV KONKURS? KAKVI SA TEZI PROSTOTII.ZARADI TAKIVA NENORMALNIZI,KOITO UREZDAT TAKIVA KONKURSI-POSLE STRADAT NEVINNI HORA. IMA EDNA PRIKAZKA,,DA BE MIRNO SEDJALO,NE BI 4UDO VIDJALO,, NA KOI MU TRJABVA DA SE ROVI V TAKIVA NESJTA.OSTAVETE VSJAKA RELIGIJA NA MIRA. SVOBODA NA SLOVOTO UZ-NJAMA TAKAV TERMIN,NIKOGA NE E IMALO.

fallback